Lækker, langsom vintermad

Gode ting tager tid. Det er der en vis sandhed i, også når det gælder madlavning. I de kolde og mørke vintermåneder ser vi ikke meget til solen, men i januar ved vi i det mindste, at dagene nu bliver længere, skridt for skridt. Det kan godt føles som om, at det går langsomt, men selv de små forandringer betyder noget, når dagen tiltager med nogle minutter hver uge. Vinteren med kulden og mørket kalder dog på ekstra energiressourcer, og dem kan vi oplagt få gennem maden. Det handler om at få gode, langsomme kalorier, dvs. ikke for meget fedt og sukker, men kalorier, der mætter længe, og det finder vi bl.a. i langsom mad. Mad med masser af smag og substans; med grove rodfrugter og dejligt mørt kød, der kun bliver endnu mere lækkert og mørt ved at blive tilberedt over længere tid. Sådan noget mad, som simrer i timevis på komfuret eller steger stille og roligt i ovnen ved lavere temperaturer, giver smagene rig mulighed for at udvikle sig, og du ender med at kunne sætte et fyldigt, smagfuldt og mørt måltid på middagsbordet. 

Men hvad med tiden? Weekenden er oplagt, hvor man kan sætte sin ret i gang først på eftermiddagen, og så passer den sig selv, mens man nyder den dejlige duft, der breder sig i køkkenet – skønt! Eller man kan vælge at gå en tur, tage i fitness, slappe af med en bog eller tv-serie, med andre ord: bruge sin tid på noget helt andet, hvilket er en ret genial pointe med langtidstilberedte retter. Det er på mange måder optimalt. 

 

En klassisk, langsom franskmand

Boeuf Bourguignon er indbegrebet af en klassisk, fransk langtidstilberedt ret. Med oksekød, bacon, løg, champignons, laurbærblade og rødvin mm. simrer denne sløve franskmand på komfuret eller i ovnen over flere timer, og man ender med en gryderet, der smager som sendt fra himlen. Og hvad er det bedste, når man er færdig med at snitte og brune de forskellige ingredienser? Det er, at hele herligheden stort set lige efter kan passe sig selv helt frem til serveringen. Server Boeuf Bourguignon med kartoffelmos og gremolata, en blanding af finthakket hvidløg, persille og citron, hvis det skal være helt autentisk. Eller server et godt brød eller flute og en frisk grøn salat til. Bon appetit!

 

Roastbeef – mør og mager delikatesse

Blandt folk, der holder af oksekød, er og bliver roastbeef en favorit. Den fedtfattige og delikate udskæring af okseinderlår, tyksteg eller okseklump skal steges nænsomt og serveres gerne med rød eller rosa midte, da det går hårdt ud over den fine smag, hvis den gennemsteges. Roastbeef kan tilberedes på mange forskellige måder, og her har vi valgt en variant, der er tilberedt i en såkaldt slow cooker, hvilket tager ekstra lang tid, faktisk hele 8 timer! Gevinsten er til at tage og føle på, da man får ultramørt og saftigt kød, og fordi opskriften også inkluderer grøntsager, har man faktisk et komplet måltid, når retten er færdig. Har man ikke en slow cooker, kan roastbeef sagtens tilberedes på mere traditionel vis i ovnen. I en almindelig ovn kan man også sagtens langtidstilberede sin roastbeef ved lavere stegetemperatur for et ekstra mørt resultat. Brug et stegetermometer, så du kan holde øje med, at din steg ikke får for meget varme. Når kernetemperaturen rammer 60 grader, har du en perfekt, rosastegt roastbeef. Laver du derimod din roastbeef på grill, skal du være vaks ved havelågen – også selv om du kender din grill godt. Igen er stegetermometret din ven, men da det ofte er svært at kende grillens præcise temperatur, skal du holde godt øje med kødet, så du er sikker på, at din steg ikke får for meget og bliver tør. Konklusionen er, at tilberedningsmulighederne er mange, når man ønsker en saftig og mør roastbeef – så vælg den metode, der passer dig bedst. 

Indlæg oprettet 27

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen